tisdag 3 december 2013

Bergspräckning

Det var betydligt mer berg än vi räknat med så nu gäller det att ta in en bergsprängarfirma och det snarast så inte bygget försenas alltför mycket. Waldemar på SBB rekommenderade Bumlingen HB och gav mig deras nummer. Själv letade jag upp två andra på nätet för att kunna jämföra offerter. Det fanns inte tid att göra en riktig undersökning, utan jag fick gå på känsla och tillgänglighet. Hur som helst kom dessa tre firmor ut och tittade på berget under måndagen; tisdag förmiddag hade vi offerter från alla tre. När offerterna kom in tisdag morgon var SBB:s rekommendation billigast, och det känns extra skönt då vi har en så bra referens på dem. 

Metod och utförande

Vi behöver spräcka oss ner 50 cm från "kanten" för att få plats med kapillärbrytande skikt, isolering och platta. Samtidigt måste vi ha värme i huset, se andra bilden med pannan. Waldemars (SBB:s) och Mats "Bumlingen" Salomonsons bedömning var att med vattenspräckning och Snigomit spräcka ner 20 cm i ett områden inom 40 cm från bärande väggar, och i mitten satsa på att spräcka ner 45 cm. För att inte få ett 40 cm brett område längs väggen utan golvvärme bör man dra en separat vattenslinga runt väggen med lite varmare temperatur. Värmepannan kan stå kvar, Waldemar bedömde att det troligen blir tillräckligt bra utan att spräcka där, speciellt som vi ska ha en kamin ståendes över där, vilken inte ska ha golvvärme under sig. Vi får se när SBB tagit bort lite mer av det grus/stenar som ligger kring pannan.

Första dagen

Bergspräckarna bestämde i samråd med SBB att börja i gamla badrummet. Det syns lite dåligt på bilden, men de har faktiskt börjat spränga lite. På bilden till höger ser ni en hel del stora stenar, frågan är vad vi gör med dem.

Efter att ha pratat med Waldemar fick jag gå ner och mäta ut vart preliminär rördragning kan tänkas ske, den ska nämligen gå under det dränerande lagret. Detta fick jag göra så att vi ska veta vilka stenar som måste spräckas och vilka som kan grävas ner. Min bedömning är att alla utom den stora stenen går att gräva ner, dock så blir det tungt arbete och det skulle underlätta om några av stenarna kan spräckas (även med avseende på rördragninen). På bilden nedan är det röda en framtida vägg, den blå färgen är vattenledning och den bruna är avloppsledning.

Andra dagen

 En hel del berg har spräckts inne i gamla pannrummet. Grabbarna från bumlingen gör ett bra jobb och har lagt upp den lösa stenen i en hög så att den inte är i vägen. Dessa stenar kommer i helgen bäras ut av SBB:s team när containern är på plats. Containern vill man ha där så kort tid som möjligt då den kostar pengar för SBB att hyra, samt att den är lite i vägen för trafiken på gatan. På bilden till höger har man borrat och lagt i snigeldynamit. Det är nollgradigt ute och snigeldynamiten behöver +5 grader för att fungera, därför står vår värmefläkt och värmer upp stenen över natten.

Det är en liten utmaning att samordna de båda byggteamen. Bumlingen vill löpande bestämma vad SBB ska göra, samtidigt kan inte SBB jobba medan Bumlingen spränger. Det är en väldigt dammig miljö att arbeta i, plus det faktum att någon ropar "Skott kommer" lite då och då =)

Tredje dagen

 Spräckningen i gamla badrummet har fortsatt och SBB har byggt upp en stödmur under väggen till trappen. SBB har även fixat en tillfällig lösning för köksavloppen då den gamla var i vägen för spräckningen. I helgen vill Bumlingen fortsätta spräcka men det går inte, då Alex team måste få tid att bära ut sprängstenen.

Rensning av sten på helgen

SBB var här och rensade bort jord och bar ut sprängsten. Själv hjälpte jag också till att bära sten, en bra entreprenad gör man tillsammans! Bra träning var det också ;-) Vårt slit gav resultat och Bumlingen var nöjd med rensningen.


Fjärde dagen

Fullt med sprängsten igen! Om man tittar på värmepannan ser man att nivån på stenarna iaf är lägre än tidigare. Det verkar som om fläkten inte räckte till, nu har Bumlingen plockat fram en värmefilt till Snigomiten.

Dag nio - Färdigt

Sprängningen har pågått nio vardagar nu det enda som syns är att vi kommer längre ner. Spräckningen är nu färdig och jag, tillsammans med Waldemar från SBB, har inspekterat resultatet. Det ser bra och vi har kommit ner till avtalat djup.

Hela grunden var under spräckningen helt torr, vilket är ovanligt för ett hus. Nu har det regnat ett par dagar i rad och marken är mycket blöt vilket gjort att det läcker in från det sydvästra hörnet. Tanken är att det vattnet som läcker in ska ledas bort i gruslagret. 

Rivning

Nu när SBB äntligen är klara med dräneringen är det dags att sätta igång med själva källarrenoveringen, med rivningen nere på bottenvåningen.Vad jag trodde skulle vara en enkel och snabb process visade sig vara ganska krävande, iaf för de som utför arbetet. Byggarna river ut ett skikt i taget för källsotering, själv trodde jag de skulle gå lös med en stor slägga! På den första bilden har de tagit bort parkettgolvet som låg över den "mysiga" gröna heltäckningsmattan. I hallen på bilden till höger fanns det något slags korkplattor. Det är lite roligt och se hur huset förändrats genom åren.


Den gamla oljetanken sågade SBB isär (pannan går på elpatron och fick stå kvar till allt annat var ute och ny grund, med rör förberett, var på plats, så nya pannan kunde kopplas in). I botten på oljetanken fanns det lite oljerester, bara ett par centimeter, men det blev över 100 liter! På bilden till höger har de rivit ett skikt med betongplatta, ser ut att ha varit ett riktigt slitgöra!

I ett hus finns det många olika material och allt ska sorteras och återvinnas. Vi hade från början tänkt göra en del av rivningsarbetet själva för att spara pengar, men det är jag glad att vi inte gjorde.

Problem med el

Elkablarna i huset är av äldre modell och kopplade som man gjorde förr (inte så noga med färger på ledningar), vilket har ställt till med en del bekymmer. Det blir en del tillfälliga kopplingar när man river och efter någon dag med bekymmer med proppar som gick, el som inte fungerade insåg jag att byggarna inte skulle lösa detta själva (även om de hellre försökte än betalade för elektriker). Då ringde jag Waldemar på SBB på onsdag kväll och när han insåg vad som hände fixade han hit en elektriker till nästa morgon! Det kommer uppstå problem under byggtiden, skillnaden ligger i hur byggfirman löser dem =) Här är en bild på elkabeln som hade kortslutning, skalet på ledningen var så uttorkat att det inte klarade att användas till en tillfällig omkoppling. När elektrikern nu bytt den och fixat lite annat smått och gott fungerar elen som den ska.

Möjligheter

I hallen tittar en murad skorstensstock fram, undrar om den går att tvätta rent. Det skulle bli en snygg detalj i hallen istället för att bara lägga puts på den. I gamla kontoren verkar det funnits ett rum till under, se det fönster som finns under mark. Kanske kan det bli en vinkällare?

Berg i grunden!

Det som vi fruktade mest visade sig inträffa, och det med råge! Berg, berg och massvis med berg! Hallen, pannrummet och tvättstugan visade sig vara gjutet direkt på berget. Suck! Det här var för stort för SBB, därför rekommenderade de att vi tog in en bergsprängningsfirma. Spräcka sten fixar de, men när halva huset är byggt på ett berg då behövs det en expert. De rekommenderade dock en firma som visade sig vara väldigt bra.