tisdag 3 december 2013

Bergspräckning

Det var betydligt mer berg än vi räknat med så nu gäller det att ta in en bergsprängarfirma och det snarast så inte bygget försenas alltför mycket. Waldemar på SBB rekommenderade Bumlingen HB och gav mig deras nummer. Själv letade jag upp två andra på nätet för att kunna jämföra offerter. Det fanns inte tid att göra en riktig undersökning, utan jag fick gå på känsla och tillgänglighet. Hur som helst kom dessa tre firmor ut och tittade på berget under måndagen; tisdag förmiddag hade vi offerter från alla tre. När offerterna kom in tisdag morgon var SBB:s rekommendation billigast, och det känns extra skönt då vi har en så bra referens på dem. 

Metod och utförande

Vi behöver spräcka oss ner 50 cm från "kanten" för att få plats med kapillärbrytande skikt, isolering och platta. Samtidigt måste vi ha värme i huset, se andra bilden med pannan. Waldemars (SBB:s) och Mats "Bumlingen" Salomonsons bedömning var att med vattenspräckning och Snigomit spräcka ner 20 cm i ett områden inom 40 cm från bärande väggar, och i mitten satsa på att spräcka ner 45 cm. För att inte få ett 40 cm brett område längs väggen utan golvvärme bör man dra en separat vattenslinga runt väggen med lite varmare temperatur. Värmepannan kan stå kvar, Waldemar bedömde att det troligen blir tillräckligt bra utan att spräcka där, speciellt som vi ska ha en kamin ståendes över där, vilken inte ska ha golvvärme under sig. Vi får se när SBB tagit bort lite mer av det grus/stenar som ligger kring pannan.

Första dagen

Bergspräckarna bestämde i samråd med SBB att börja i gamla badrummet. Det syns lite dåligt på bilden, men de har faktiskt börjat spränga lite. På bilden till höger ser ni en hel del stora stenar, frågan är vad vi gör med dem.

Efter att ha pratat med Waldemar fick jag gå ner och mäta ut vart preliminär rördragning kan tänkas ske, den ska nämligen gå under det dränerande lagret. Detta fick jag göra så att vi ska veta vilka stenar som måste spräckas och vilka som kan grävas ner. Min bedömning är att alla utom den stora stenen går att gräva ner, dock så blir det tungt arbete och det skulle underlätta om några av stenarna kan spräckas (även med avseende på rördragninen). På bilden nedan är det röda en framtida vägg, den blå färgen är vattenledning och den bruna är avloppsledning.

Andra dagen

 En hel del berg har spräckts inne i gamla pannrummet. Grabbarna från bumlingen gör ett bra jobb och har lagt upp den lösa stenen i en hög så att den inte är i vägen. Dessa stenar kommer i helgen bäras ut av SBB:s team när containern är på plats. Containern vill man ha där så kort tid som möjligt då den kostar pengar för SBB att hyra, samt att den är lite i vägen för trafiken på gatan. På bilden till höger har man borrat och lagt i snigeldynamit. Det är nollgradigt ute och snigeldynamiten behöver +5 grader för att fungera, därför står vår värmefläkt och värmer upp stenen över natten.

Det är en liten utmaning att samordna de båda byggteamen. Bumlingen vill löpande bestämma vad SBB ska göra, samtidigt kan inte SBB jobba medan Bumlingen spränger. Det är en väldigt dammig miljö att arbeta i, plus det faktum att någon ropar "Skott kommer" lite då och då =)

Tredje dagen

 Spräckningen i gamla badrummet har fortsatt och SBB har byggt upp en stödmur under väggen till trappen. SBB har även fixat en tillfällig lösning för köksavloppen då den gamla var i vägen för spräckningen. I helgen vill Bumlingen fortsätta spräcka men det går inte, då Alex team måste få tid att bära ut sprängstenen.

Rensning av sten på helgen

SBB var här och rensade bort jord och bar ut sprängsten. Själv hjälpte jag också till att bära sten, en bra entreprenad gör man tillsammans! Bra träning var det också ;-) Vårt slit gav resultat och Bumlingen var nöjd med rensningen.


Fjärde dagen

Fullt med sprängsten igen! Om man tittar på värmepannan ser man att nivån på stenarna iaf är lägre än tidigare. Det verkar som om fläkten inte räckte till, nu har Bumlingen plockat fram en värmefilt till Snigomiten.

Dag nio - Färdigt

Sprängningen har pågått nio vardagar nu det enda som syns är att vi kommer längre ner. Spräckningen är nu färdig och jag, tillsammans med Waldemar från SBB, har inspekterat resultatet. Det ser bra och vi har kommit ner till avtalat djup.

Hela grunden var under spräckningen helt torr, vilket är ovanligt för ett hus. Nu har det regnat ett par dagar i rad och marken är mycket blöt vilket gjort att det läcker in från det sydvästra hörnet. Tanken är att det vattnet som läcker in ska ledas bort i gruslagret. 

Rivning

Nu när SBB äntligen är klara med dräneringen är det dags att sätta igång med själva källarrenoveringen, med rivningen nere på bottenvåningen.Vad jag trodde skulle vara en enkel och snabb process visade sig vara ganska krävande, iaf för de som utför arbetet. Byggarna river ut ett skikt i taget för källsotering, själv trodde jag de skulle gå lös med en stor slägga! På den första bilden har de tagit bort parkettgolvet som låg över den "mysiga" gröna heltäckningsmattan. I hallen på bilden till höger fanns det något slags korkplattor. Det är lite roligt och se hur huset förändrats genom åren.


Den gamla oljetanken sågade SBB isär (pannan går på elpatron och fick stå kvar till allt annat var ute och ny grund, med rör förberett, var på plats, så nya pannan kunde kopplas in). I botten på oljetanken fanns det lite oljerester, bara ett par centimeter, men det blev över 100 liter! På bilden till höger har de rivit ett skikt med betongplatta, ser ut att ha varit ett riktigt slitgöra!

I ett hus finns det många olika material och allt ska sorteras och återvinnas. Vi hade från början tänkt göra en del av rivningsarbetet själva för att spara pengar, men det är jag glad att vi inte gjorde.

Problem med el

Elkablarna i huset är av äldre modell och kopplade som man gjorde förr (inte så noga med färger på ledningar), vilket har ställt till med en del bekymmer. Det blir en del tillfälliga kopplingar när man river och efter någon dag med bekymmer med proppar som gick, el som inte fungerade insåg jag att byggarna inte skulle lösa detta själva (även om de hellre försökte än betalade för elektriker). Då ringde jag Waldemar på SBB på onsdag kväll och när han insåg vad som hände fixade han hit en elektriker till nästa morgon! Det kommer uppstå problem under byggtiden, skillnaden ligger i hur byggfirman löser dem =) Här är en bild på elkabeln som hade kortslutning, skalet på ledningen var så uttorkat att det inte klarade att användas till en tillfällig omkoppling. När elektrikern nu bytt den och fixat lite annat smått och gott fungerar elen som den ska.

Möjligheter

I hallen tittar en murad skorstensstock fram, undrar om den går att tvätta rent. Det skulle bli en snygg detalj i hallen istället för att bara lägga puts på den. I gamla kontoren verkar det funnits ett rum till under, se det fönster som finns under mark. Kanske kan det bli en vinkällare?

Berg i grunden!

Det som vi fruktade mest visade sig inträffa, och det med råge! Berg, berg och massvis med berg! Hallen, pannrummet och tvättstugan visade sig vara gjutet direkt på berget. Suck! Det här var för stort för SBB, därför rekommenderade de att vi tog in en bergsprängningsfirma. Spräcka sten fixar de, men när halva huset är byggt på ett berg då behövs det en expert. De rekommenderade dock en firma som visade sig vara väldigt bra.

söndag 15 september 2013

Dränering av husgrund

Då var dräneringen igång. En kille från SBB har jobbat i två dagar nu med dräneringen. Han kapade bort asfalten med vinkelkap och sedan satte han igång att gräva. Jag frågade varför han inte använde en grävmaskin och då svarade han att eftersom vi inte visste vart rör och elledning gick ville han inte riskera dem. När han provgrävde första dagen gick det ganska bra och därför valde han att gräva för hand.

Innan dräneringen startar

Innan dräneringen drar igång, bör ni gå in på Ledningskollen.se. Där får man veta vilka företag som har ledningar nergrävda på din tomt. Dessutom kom vattenfall ut och markerade med sprejfärg vart inkommande el gick, helt gratis!

Terräng

Lutar mot huset från sydväst. Tomtkartor finns på kommunens hemsida.

Börjar ana vad som finns där nere

Nu har SBB grävt lite och man kan ana vad som finns. På södra sidan hittade vi en bergsknalle!


Jag pratade med han som grävde, och han gissade att det var denna knalle som gjort att fukten kommit in i pannrummet. Dräneringsröret låg nämligen uppe på knallen vilket gav en uppförsbacke i gamla dräneringen!
  
 Här ser man gamla dräneringen och rester av isolering på västra sidan, vilket var på den sida av huset vi mätte upp höga fuktvärden. Som ni ser går den inte särskilt djupt. SBB har grävt mer än dubbelt så djupt på östra sidan, där det inte ens var något fuktproblem.

Nedan är norra sidan av huset. Trappan in till huset gick att gryta loss, så den kan vi använda när dräneringen är klar. Hade inte ens en tanke på hur allt skulle återställas. På hitsidan ligger det en del stora bumlingar, nog för att byggaren är stark men jag undrar hur de ska rucka på dessa! 

Nu är de grävt under altanen, som tur var har de som byggde huset sprängt bort bergen i en kil ner mot husväggen. Hoppas den fortsätter i samma vinkel under väggen så vi inte har berg inne i husgrunden.
 

Stenkista

Enligt tidigare ägare finns det en stenkista på gräsmattan neranför huset, det är dock okänt hur stor och hur bra den är. Då endast takavrinning leddes ner i stenkistan blev byggplatsledaren Alex, och Waldemar från SBB, oroliga om den räcker till. Vi chansar på att den gör det och gräver om den om så inte är fallet.

Ledningen till stenkistan slutar ner i gräsmattan. Där har man lagt på stenar och röret dit har täckts med singel. Efter det har man täckt över allt med massorna från hela dräneringen. Ett tips är att tänka efter vart ni vill ha massorna eller förhandla in att de ska fraktas bort. Rita en karta vart massorna ska läggas, det räcker inte med att vara ute och visa på plats, se fjärde bilden där hela vår plana gräsmatta blev en sluttning!

Byggplatsansvarig Alex från SBB, lovade att flytta bort massorna från gräsmattan imorgon och sedan vid lämpligt tillfälle kommer de flytta massorna sista biten dit de ska vara (just nu ligger det tvättad singel på den platsen, inte något man vill blanda med jord).

Nu har de flyttat upp massorna en dryg meter, resten kommer de flytta i vår när de är klara inomhus. De använder nämligen uppfarten för att frakta in/ut bygg/rivningsmaterial. Lite anpassningar får man göra, för att bygget ska flyta på smidigt.

Västra sidan

Berget lutar mot huset och vid fuktmätningen, vid överlåtelsebesiktningen, precis innanför fanns det rejält med fukt (29+% vilket var mer än mätaren klarade!).

Gamla isoleringen rivdes bort, och väggen rengjordes. Drygt en halvmeter ner kom berget, där toppen sprängts bort när huset byggdes. Ytan tvättades med vattenslang och sedan avjämnades ytan med cement, se sida 6 figur 7 i "Monteringsanvisningar källarvägg.pdf" på www.isodran.se. Som ni ser finns här en asfaltsbeläggning på väggen (svart färg). Asfaltsbeläggningen slipades bort och ersattes med en gummimassa, varefter isodränskivor sattes upp. Tyvärr kunde vi inte följa Isodräns monteringsanvisningar fullt ut då berget inte var tillräckligt bortsprängt. Det gjorde att 20cm isodrän + röret inte fick platts. Lösningen blev då att sätta den yttre isodränskivan övanför dräneringsröret. Enligt Isodrän telefonsupport var det den bästa lösningen vi kunde göra utan att spränga bort berget. Då Waldemar bedömde att det räckte med 10cm isodrän på denna sida fick vi stå för materialkostnad för de extra 10cm isodrän. Röret täcktes med tvättad singel och fiberduk runt det, så inte jorden täpper till dräneringsröret. På toppen sätts ett gult plasttak, där skarvarna tätas med isodrän tätningsmassa. Grus läggs ovanpå detta så att inga växter kommer växa ner i dräneringen, dessutom blir det en bra gång att gå på. Vi har inte förhandlat till oss en grusgång så vi får skaffa eget grus så den blir bred nog att gå på. Det kan vara värt att förhandla in att de ska lägga pressänning där massorna ligger under dräneringen, då slipper ni ta bort de sista kärrorna grus själv och er gräsmatta kommer överleva.

Södra sidan

Marken lutar mot huset. Regnvatten rinner synligt på berget under altanen ner mot husväggen.

"Kilen" mellan huskropp och berg grävdes ut, rengjordes och gjöts igen. Precis som på västra sidan togs asfalten bort och ny gummimassa målades på, dock endast 15 cm. Det gör att övre delen av väggen kan andas medans vattnet längst ner inte rinner in i väggen. Här bedömde Waldemar att 20 cm isodrän behövdes, eftersom lutningen mot huset var så pass hög. Se ritning 3 sida 11 i "Monteringsanvisningar källarvägg.pdf" på www.isodran.se. Inte heller här får dräneringsröret plats bredvid isodränskivan utan den får ligga under den yttre skivan. Röret täcks med singel som omsluts av fiberduk och gult plasttak ovanpå.

En lite bergsknalle längs med väggen efter altanen (se röd ring i figur nedan) har gjutits över och nu blir det en fin lutning ner mot östra sidan. Vi använde 20 cm isodrän ovanför röret ända fram till knallen. Därefter kommer det inte samlas något vatten då lutningen är så pass brant och då räcker det med 10 cm. Yttre dräneringsskivan sitter även här över röret. Det gula plasttaket är 20 cm brett ända fram tills dess att det bara är en skiva, då blir det 10 cm brett.

Östra sidan

På östra sidan är det riktigt djupt! Det är säkert 170+ cm ner till slutet på husgrunden. Väggen är ren från asfaltsbeläggning och kommer andas bra. Det är frånlut från huset på denna sida och det är säkert därför som de inte haft på någon. SBB gjöt ändå på en cementklack som de målade med gummimassa, därefter satte de på 10cm isodrän, lade tvättad singel runt röret och klädde in det hela med fiberduk.

Norra sidan

Även här lutar det från huset och ingen asfaltsbeläggning fanns. På samma sätt som tidigare gjöt SBB en fin klack mot husgrunden och ojämnheter fixades till. Klacken målades med gummimassa och på det kom 10 cm isodrän, fiberduk och tvättad singel. Det oranga röret i bilderna nedan är inte dräneringsröret, utan hör till takavrinningen, som SBB också fixade. Dessa rör läggs utanför/ovanför fiberduken och är helt täta (till skillnad från dräneringsrören som har små hål i sig). Längst upp läggs det gula "taket" på dräneringen, kant mot hus samt skarvar tätas med isodräns tätningsmassa. Trappen och plattorna lades tillbaka. Jag gillar SBB:s styling till höger om ingången!

Stuprör och inspektionshål

Vi valda att ansluta stuprören till stenkistan, hur de ska anslutas nämnde vi ingenting om. Tanken slog oss inte ens att det går att göra på olika sätt. Vi blev lite förvånade att lövsilen sitter så långt ner, men det verkar vara modernt att göra så nu (efter lite googlande). Hoppas de inte sätts igen när snön kommer! Det kan även vara värt att speca in svarta rör då ingen av oss är så förtjusta i orange! För köpa lite färg och måla dem svarta, när jag får tid över...

Inspektionshål är viktigt, speciellt för oss då vi inte vet om stenkistan är tillräckligt stor. Man ska kunna se ner i alla rör (om man skickar ner spegel/kamera). Dock räcker det för det mesta att se om det finns vatten i röret efter en långvarig regnskur. Det är även ok om vattnet rinner undan efter en dag enligt Alex från SBB. Det blev tre inspektionsrör, det vid nord-östra hörnet, högra bilden, täcker av två rör.