söndag 2 mars 2014

Grund och rördragning

Efter att sprängning och urschaktningen blivit klart, var det dags att gå vidare med nästa steg i renoveringen. Waldemar på SBB kom ut till huset och bedömde hur man bäst bygger upp grunden. Mycket kan man planera i förväg, men varje hus har sina speciella förutsättningar, så en bedömning efter utgrävning behövs för att renoveringen ska genomföras på bästa sätt. I vårt fall går vi vidare med fiberduk som skydd mot jord (behövs ej vid berg), 20 cm tvättad singel (då mkt vatten trängde in), 10 cm xps isolering, byggplast (för radon) 10 cm till med xps isolering, 10 cm armerad betong där 5 cm vilar på kanten av grundsulan). Dräneringsrör dras i singlet ifall det finns radon i berget. V/A rör dras i singel och isolering, och golvvärme gjuts in i betongplattan.

Avloppsrör och vattenmätare

Avloppsröret var gammalt och behövde bytas, här har de grävt ner och bytt ut den gamla gjutjärnsledningen som ni ser kapad bredvid den nya i plast. Som ni ser lyckades vi hitta anslutningen utanför huset så nu har vi nya ledningar hela vägen till tomtgräns (tidigare ägare relinade ledningen utanför huset). Den andra bilden är tagen under väggen och ut utanför huset.

Ledningen på bilden nedan förgrenar sig rakt upp till badrum uppe, köket rakt fram, samt åt vänster till nya badrummet (endast anslutning syns på bilden). Vattenmätaren hänger nu i luften och Stockholm vatten måste komma ut och flytta den. De blev dock fördröjda en vecka då deras avstängningsventil krånglade. Nya placeringen ser ni till höger.

Avloppsledningarna till badrummet uppe byttes ända fram till tätskiktet (efter det är det nya rör då tidigare ägare renoverade badrummet nyligen). 

Avloppsröret till köket frästes in i väggen och murades in så att vi slipper ha den i hallgarderoben (vilket var planen från början). Alex från SBB tyckte detta var en bättre lösning och det håller jag med om!

Rörplanering

Waldemar kom förbi och vi gick tillsammans igenom hur rördragningen ska genomföras. Här ser ni några av de förklarande skisser han ritade upp.

Dränering och Isolerig

Fiberduk och singel på plats! Packades noga så inte den rör sig efter gjutning. Även avloppsrör och radonrör är dragna. Radonrören kommer ut under altanen där de pluggas igen (då vi troligen ej har radon i huset).


Nu är första lagret med XPS på plats. Märket är Sundolit med Lambda värde 0.0034W/mK. För er som vill räkna på isoleringskostnad är formeln "area/isoleringstjocklek*Lambda*24*365/1000*temperaturskillnad = X kWh/år. Temperaturskillnad antog jag var 25 grader mellan singel och betongplatta (plattan i sig isolerar ingenting).

Kulvert

Kulverten till garaget byggdes efter Waldemars ritning. Skarvarna i dräneringen tätades med skum.


Garaget

I garaget kopplade Vi Värmer Sverige på varmvattenrören på bergvärmepumpen. Då varken golvvärmerören nere eller uppe var klara fick det bli en kort sluten slinga för varmvattnet. Pumpen måste nämligen värma både varmvatten och vatten till värmesystem, annars fungerar den inte!

Rördragning och förberedning för gjutning

Nya vattenrör kunde nu dras till badrum och kök. Det krävs bra planering för att få plats med alla rör, nu känns det skönt att vi gör allt från grunden!

Ett skikt med byggplast mellan isoleringen för radonssystemets skull, sedan ett lager till med isolering. Under trappen låter man betongen rinna ner vid gjutningen, då får väggen fullt stöd.

Åldersbeständig plast las även under isoleringen ut mot den sida där fukt riskerar att komma in. En kantbalk tillverkades av armeringsjärn för att bära upp golvet. Den vilar på berg eller på armeringsjärn inborrade i husväggen.

Golvvärme av märket Thermotech användes och de gjorde en ritning på golvvärmeslingorna, som SBB följde när de la ut slingorna. Tröskeln var lite för hög för slingorna och byggarna fräste ut spår för dem.

Avloppen, vattenrör och el fixerades inför gjutning. Området runt unidrain-golvbrunnen vi valt att ha i duschen kommer att gjutas senare, då extra stor precision krävs runt den (se isoleringsblock i hörnet). Inkommande el har dragits i det gula röret, som förberedelse till flytten av elcentralen.

Förbesiktning innan gjutning

SBB har en egen besiktningsman och vi bestämde oss för att ta in en egen från Perfecta AB. Det är inte billigt, men i det stora hela kan det vara väl investerade pengar. Det var inga större åtgärder som behövde göras, SBB hade gjort ett bra jobb. Båda besiktningsmännen verkade bra och upptäckte lite olika saker. Båda klagade på avsaknad av egenkontroller/provtryckningsprotokoll. Gissar att pappersarbete inte varit prioriterat då vi ligger lite efter tidsplanen. Egenkontroller och provtryckning hade dock utförts. Golvvärme- och vattenrör provtrycktes enligt Thermotecs protokoll. Åtgärderna fixades till och nu är vi redo för gjutning.