onsdag 28 maj 2014

El

Nu när väggarna börjar komma upp är det bråttom att få klart elplaneringen, så att väggarna kan putsas. Man fräser nämligen ur spår i väggarna där elen ska gå. SBBs byggare förbereder med rör som elektrikern sedan använder.

Som tur var hade vi en bra ritning att utgå från, då elektrikern sa att det är upp till oss att bestämma hur vi vill ha det. Han kunde inte rekommendera vart vi ska placera eluttag mm eftersom han inte vet hur vi tänker möblera. Vi hade trott att vi skulle få ett förslag att göra justeringar från men så blev det inte. Om ni renoverar ska ni alltså börja planera eldragning i tid! Som tur var hade vi en bra karta med planlösningen att utgå från, så vi lade in även belysning och eluttag och gav till elektrikern.
Elektrikern gav vår karta till byggarna och de satte igång med att fräsa ut spår i väggarna. När vi såg att de satt igång utan att ge oss feedback ringde jag elektrikern och han kom förbi för en genomgång. Kontrollera noga vilka lampknappar som elektrikern tänker sätta upp, det är inte bara en lampa - en knapp, utan det ska fungera praktiskt också med elkopplingarna.

Eftersom elen på övervåningen är gammal kommer vi även dra om den. För detta valde vi att använda oss av samma elektriker som SBB. Därför gjorde vi en elritning även för övervåningen, vilket var lite mer att tänka på då elrör redan fanns dragna och vi måste använda dem.
 

En månad senare

SBBs Byggare jobbade på och förberedde all rör till lampknappar, eldosor mm. De förberedde även plats för den nya elcentralen då den gamla platsen hamnade mitt i en dörröppning

Sedan kom SBBs elektriker dit och drog ledningar och rör och satte upp den nya elcentralen.

Den gamla elcentralen fick sitta kvar under tiden och en skarvsladd gick mellan de två elcentralerna. Det gör att vi inte blev utan ström en längre tid och det gick att boka in vattenfall när vi visste att allt var klart för dem. De äger nämligen elmätaren och endast de får koppla om inkommande el. Det vita röret till höger är inkommande el och de andra vita kablarna är de gamla som en efter en byttes mot nya. Till höger ser ni nya elmätare i ett fasadskåp.

Semester

Arbetet med källarrenoveringen fortskred och elektrikern blev klar med en hel del av eldragningen där nere samt inkoppling av den nya elcentralen. Elmätare har flyttats ut till ett fasadskåp och omdragningen av de nödvändigaste kablarna till övervåningen är klar. Det har varit en hel del bekymmer med språket då vi och elektrikern Chip inte förstår varandra så bra. Eftersom vi åker bort och en hel del eldragning återstår har vi skrivit ner alla detaljer i elkartan. En del misstag har redan hänt, troligen på grund av kommunikationssvårigheter.

Efter semestern

Då det vi tyckte att det var jobbigt med språkmissförstånd mm valde vi att ta in en annan elektriker för att göra klart jobbet på övervåningen. Vi valde då Apex el, en firma som vi jämförde elektrikern SBB använde mot, men valde bort för att undvika krångel och för att de gav en något dyrare offert. Då det var mycket smått kvar att göra med elen jobbade Emma hemma medans grabbarna från Apex var här. Det var enklare än att beskriva allt på en karta. Dessutom hade vi förberett med rör för dem där det skulle in ny el, vilket underlättar en hel del.

De var mycket duktiga och arbetet gick smidigt; vi kommer säkerligen använda dem igen.

På nerevåningen har arbetet med elen också kommit längre, se nedan för ett ordnat kaos med kablar. El har aldrig varit min grej, utan Emma kan den biten. Dock kan jag säga att det är grymt mycket ledningar som behövs i ett hus och det är rätt trångt vid elcentral och lampkopplingar, då de valde att koppla all el i rummen i lampdosorna, för att slippa fräsa ur för kopplingsdosor i betongväggarna.


Elen börjar bli klar

De flesta ledningar är på plats och inkopplade. Jag fick nu tips från svärfar att kolla hur många säkringar som blir över. Då elektrikern sade att han köpt ett av de största skåpen var vi inte särskilt oroliga, men det borde vi ha varit. Det visar sig att vi endast får en säkring över, vilket inte räcker till en möjlig framtida bubbelpool, som vi sa till elektrikern att vi ville ha el förberett för. SBB har nu lovat att elektrikern ska sätta in ett till säkringskåp under elcentralen, så att vi får platser över till vår pool mm. Det kommer fräsas in i väggen i efterhand. Dock är deras elektriker Chip på semester nu, så vi får se hur lång tid det tar.

Elen färdig

Chip lade i en extra växel och har nu gjort klart allt elarbete. Sista biten har han gjort riktig bra och vårt förtroende för honom är nu mycket bättre. Slutförda elinstallationer är inte så mycket att fota, men här ser ni hur elcentral plus extra skåp blev.









Nya väggar

Redan efter ett par dagar var den nygjutna betongplattan torr nog att gå på. Källarrenoveringen fortsatte direkt och SBB:s byggare satte igång med väggarna


Vi valde 15 cm lecablock i väggarna för att få bra ljudisolering. Dock hade det kanske räckt med 10 cm, eftersom det kommer på 1-4 cm puts på varje sida. Lecablocken muras ihop och där det finns rör används armeringsjärn, som sedan gjuts in.

När väggarna putsas sprejas först en grundputs på, den ser ni i rött på bilden ovan. Den fyller igen de värsta håligheterna. Utefter hela väggen sätts det även upp ett metallnät för att putsen ska fästa bra. När första lagret hade torkat konstaterade byggarna att de gamla väggarna lutade. Det försvårar övriga arbetet, speciellt kakelsättningen så något måste göras. SBB hade inte förväntat sig att väggarna skulle luta så det här var inte med i kontraktet. Lösningen fick bli att SBB står för arbetstiden och vi betalar det extra material (mer puts) och sedan förlängdes kontraktstiden med den extra tid som den tjockare putsen tog att sätta upp.

Alex på SBB och hans team var verkligen duktiga på att putsa väggar, se bara på dessa bilder nedan.

Att väggen på bilden till vänster ovan är byggd av reglar beror på att det ska bli en bastu där och lecablock isolerar inte värme tillräckligt bra. Under reglarna finns en rostfri metallist för att fukt från betongen inte ska tränga upp i dem. 

När putsen torkat var det dags för att fixa ytskiktet. Alla vägar målas med vit grundfärg, innan de målas med den valda väggfärgen.




Gjutning

Då var det äntligen dags för gjutning. För att hålla tidsplanen behöver SBB använda snabbtorkande betong, vilket gör att torktiden går från 3 månader till 1 månad. Vad jag har läst mig till finns det egentligen inga nackdelar med det (förutom att det är dyrare och det slapp vi stå för), utan det enda som händer är att betongen blir hårdare. 

Första dagarna kunde vi inte gå in där nere och hela övervåningen var varm och fuktig. Efter ett par dagar var det som vanligt igen och betongen gick att gå på. På mittenbilden nedan syns det en lite skarv i betongen till badrummet. Där har SBB:s byggare gjutit en lite lägre nivå för att inte badrummet ska bli så mycket högre än övriga rum. På den sista bilden har de redan börjat bygga en av väggarna.