söndag 15 september 2013

Dränering av husgrund

Då var dräneringen igång. En kille från SBB har jobbat i två dagar nu med dräneringen. Han kapade bort asfalten med vinkelkap och sedan satte han igång att gräva. Jag frågade varför han inte använde en grävmaskin och då svarade han att eftersom vi inte visste vart rör och elledning gick ville han inte riskera dem. När han provgrävde första dagen gick det ganska bra och därför valde han att gräva för hand.

Innan dräneringen startar

Innan dräneringen drar igång, bör ni gå in på Ledningskollen.se. Där får man veta vilka företag som har ledningar nergrävda på din tomt. Dessutom kom vattenfall ut och markerade med sprejfärg vart inkommande el gick, helt gratis!

Terräng

Lutar mot huset från sydväst. Tomtkartor finns på kommunens hemsida.

Börjar ana vad som finns där nere

Nu har SBB grävt lite och man kan ana vad som finns. På södra sidan hittade vi en bergsknalle!


Jag pratade med han som grävde, och han gissade att det var denna knalle som gjort att fukten kommit in i pannrummet. Dräneringsröret låg nämligen uppe på knallen vilket gav en uppförsbacke i gamla dräneringen!
  
 Här ser man gamla dräneringen och rester av isolering på västra sidan, vilket var på den sida av huset vi mätte upp höga fuktvärden. Som ni ser går den inte särskilt djupt. SBB har grävt mer än dubbelt så djupt på östra sidan, där det inte ens var något fuktproblem.

Nedan är norra sidan av huset. Trappan in till huset gick att gryta loss, så den kan vi använda när dräneringen är klar. Hade inte ens en tanke på hur allt skulle återställas. På hitsidan ligger det en del stora bumlingar, nog för att byggaren är stark men jag undrar hur de ska rucka på dessa! 

Nu är de grävt under altanen, som tur var har de som byggde huset sprängt bort bergen i en kil ner mot husväggen. Hoppas den fortsätter i samma vinkel under väggen så vi inte har berg inne i husgrunden.
 

Stenkista

Enligt tidigare ägare finns det en stenkista på gräsmattan neranför huset, det är dock okänt hur stor och hur bra den är. Då endast takavrinning leddes ner i stenkistan blev byggplatsledaren Alex, och Waldemar från SBB, oroliga om den räcker till. Vi chansar på att den gör det och gräver om den om så inte är fallet.

Ledningen till stenkistan slutar ner i gräsmattan. Där har man lagt på stenar och röret dit har täckts med singel. Efter det har man täckt över allt med massorna från hela dräneringen. Ett tips är att tänka efter vart ni vill ha massorna eller förhandla in att de ska fraktas bort. Rita en karta vart massorna ska läggas, det räcker inte med att vara ute och visa på plats, se fjärde bilden där hela vår plana gräsmatta blev en sluttning!

Byggplatsansvarig Alex från SBB, lovade att flytta bort massorna från gräsmattan imorgon och sedan vid lämpligt tillfälle kommer de flytta massorna sista biten dit de ska vara (just nu ligger det tvättad singel på den platsen, inte något man vill blanda med jord).

Nu har de flyttat upp massorna en dryg meter, resten kommer de flytta i vår när de är klara inomhus. De använder nämligen uppfarten för att frakta in/ut bygg/rivningsmaterial. Lite anpassningar får man göra, för att bygget ska flyta på smidigt.

Västra sidan

Berget lutar mot huset och vid fuktmätningen, vid överlåtelsebesiktningen, precis innanför fanns det rejält med fukt (29+% vilket var mer än mätaren klarade!).

Gamla isoleringen rivdes bort, och väggen rengjordes. Drygt en halvmeter ner kom berget, där toppen sprängts bort när huset byggdes. Ytan tvättades med vattenslang och sedan avjämnades ytan med cement, se sida 6 figur 7 i "Monteringsanvisningar källarvägg.pdf" på www.isodran.se. Som ni ser finns här en asfaltsbeläggning på väggen (svart färg). Asfaltsbeläggningen slipades bort och ersattes med en gummimassa, varefter isodränskivor sattes upp. Tyvärr kunde vi inte följa Isodräns monteringsanvisningar fullt ut då berget inte var tillräckligt bortsprängt. Det gjorde att 20cm isodrän + röret inte fick platts. Lösningen blev då att sätta den yttre isodränskivan övanför dräneringsröret. Enligt Isodrän telefonsupport var det den bästa lösningen vi kunde göra utan att spränga bort berget. Då Waldemar bedömde att det räckte med 10cm isodrän på denna sida fick vi stå för materialkostnad för de extra 10cm isodrän. Röret täcktes med tvättad singel och fiberduk runt det, så inte jorden täpper till dräneringsröret. På toppen sätts ett gult plasttak, där skarvarna tätas med isodrän tätningsmassa. Grus läggs ovanpå detta så att inga växter kommer växa ner i dräneringen, dessutom blir det en bra gång att gå på. Vi har inte förhandlat till oss en grusgång så vi får skaffa eget grus så den blir bred nog att gå på. Det kan vara värt att förhandla in att de ska lägga pressänning där massorna ligger under dräneringen, då slipper ni ta bort de sista kärrorna grus själv och er gräsmatta kommer överleva.

Södra sidan

Marken lutar mot huset. Regnvatten rinner synligt på berget under altanen ner mot husväggen.

"Kilen" mellan huskropp och berg grävdes ut, rengjordes och gjöts igen. Precis som på västra sidan togs asfalten bort och ny gummimassa målades på, dock endast 15 cm. Det gör att övre delen av väggen kan andas medans vattnet längst ner inte rinner in i väggen. Här bedömde Waldemar att 20 cm isodrän behövdes, eftersom lutningen mot huset var så pass hög. Se ritning 3 sida 11 i "Monteringsanvisningar källarvägg.pdf" på www.isodran.se. Inte heller här får dräneringsröret plats bredvid isodränskivan utan den får ligga under den yttre skivan. Röret täcks med singel som omsluts av fiberduk och gult plasttak ovanpå.

En lite bergsknalle längs med väggen efter altanen (se röd ring i figur nedan) har gjutits över och nu blir det en fin lutning ner mot östra sidan. Vi använde 20 cm isodrän ovanför röret ända fram till knallen. Därefter kommer det inte samlas något vatten då lutningen är så pass brant och då räcker det med 10 cm. Yttre dräneringsskivan sitter även här över röret. Det gula plasttaket är 20 cm brett ända fram tills dess att det bara är en skiva, då blir det 10 cm brett.

Östra sidan

På östra sidan är det riktigt djupt! Det är säkert 170+ cm ner till slutet på husgrunden. Väggen är ren från asfaltsbeläggning och kommer andas bra. Det är frånlut från huset på denna sida och det är säkert därför som de inte haft på någon. SBB gjöt ändå på en cementklack som de målade med gummimassa, därefter satte de på 10cm isodrän, lade tvättad singel runt röret och klädde in det hela med fiberduk.

Norra sidan

Även här lutar det från huset och ingen asfaltsbeläggning fanns. På samma sätt som tidigare gjöt SBB en fin klack mot husgrunden och ojämnheter fixades till. Klacken målades med gummimassa och på det kom 10 cm isodrän, fiberduk och tvättad singel. Det oranga röret i bilderna nedan är inte dräneringsröret, utan hör till takavrinningen, som SBB också fixade. Dessa rör läggs utanför/ovanför fiberduken och är helt täta (till skillnad från dräneringsrören som har små hål i sig). Längst upp läggs det gula "taket" på dräneringen, kant mot hus samt skarvar tätas med isodräns tätningsmassa. Trappen och plattorna lades tillbaka. Jag gillar SBB:s styling till höger om ingången!

Stuprör och inspektionshål

Vi valda att ansluta stuprören till stenkistan, hur de ska anslutas nämnde vi ingenting om. Tanken slog oss inte ens att det går att göra på olika sätt. Vi blev lite förvånade att lövsilen sitter så långt ner, men det verkar vara modernt att göra så nu (efter lite googlande). Hoppas de inte sätts igen när snön kommer! Det kan även vara värt att speca in svarta rör då ingen av oss är så förtjusta i orange! För köpa lite färg och måla dem svarta, när jag får tid över...

Inspektionshål är viktigt, speciellt för oss då vi inte vet om stenkistan är tillräckligt stor. Man ska kunna se ner i alla rör (om man skickar ner spegel/kamera). Dock räcker det för det mesta att se om det finns vatten i röret efter en långvarig regnskur. Det är även ok om vattnet rinner undan efter en dag enligt Alex från SBB. Det blev tre inspektionsrör, det vid nord-östra hörnet, högra bilden, täcker av två rör.

torsdag 12 september 2013

Waldemar på hugget!

Igår hade vi byggstartsmöte med Waldemar från SBB och hans byggledare Alex. Tanken var att de skulle börja renoveringen nästa vecka, men nu var Waldemar sugen på att sätta igång redan på fredagen. Jag hade tänkt ta bort den sista av mossan och plocka undan saker och... i helgen. Blev ju lite nojig när det läkte in och vill få bort all mossa så taket håller ett par år till.

Äsch, det borde funka tänkte jag och satte igång. Idag var jag uppe på taket och borstade mossa, hann precis klart innan svärföräldrarna kom förbi och hämtade katterna.

Visste ni att det är rejält med tryck i ett stuprör som är igenkorkat med mossa? Det fick jag uppleva, måste ha sprutat nästan ända upp till taket! (var lat och orkade inte hämta borsten för att rensa stuprännan)

På byggmötet gick vi igenom tidsplanen lite mer noggrant. 1 vecka dränering, 5 veckor bilning, x veckor rördragning mm. Han var lite skeptisk först till vår ide att ha bergvärmepumpen i garaget då rören för varmvatten som dras utomhus är dyra, samt risken att grushögen som bildas när kulverten för rören grävs skulle frysa. Den måste nämligen ligga öppen tills dess att de dragit rören inne. Men vår planlösning blir så mycket bättre och det är bara 2-3 meter till garaget, får hoppas vårt tillägg inte blir för dyrt.

Ett par tillägg blir det nog, Waldemar skulle hem och räkna på våra idéer med BVP i garaget, varmvattencirkulation och flytta radiatorer till garage mm. Vi försökte var väldigt noga när vi specade upp kontraktet, men allt går inte att tänka på och då är det viktigt att kunna lita på sin entreprenör, så att inte den kostnaden skenar iväg. Vi får se vart det landar.

Imorgon börjar det, spännande!


Uppdatering

Vi fick en bra offert på tilläggen från SBB, så allt blir gjort till ett rimligt pris =)

torsdag 5 september 2013

Bergvärme

Bergvärmen ingick inte i källarentreprenaden med SBB. Efter att haft flera bergvärmepumpsfirmor här och tittat på huset har jag börjat få in lite offerter samt en god bild över vilka pumpar som är bra. För oss är det nog ljudnivå och varmvattenproduktion som är huvudkraven. Med låg ljudnivå får man även deras modernaste pumpar, så effektiviteten kommer på köpet.
Energimyndigheten har testat 8 olika bergvärmepumar och vi gillade verkligen Viessmann 343. Prestanda och ljudnivå var den bästa i testet.
Valet stod nu mellan NIBE 1245 8kW samt Viessmann 343 8kW. Tyvärr föll Viessmann bort pga att den tar så stor plats att installera. Lika bred som Nibe men 38 cm djupare! Dessutom kostar det ca 25000 att lägga till frikyla. Det blir en Nibe trotts att den är 5 dB högre. Men den tar mindre plats och kan producera mer varmvatten. Dessutom är den billigare om man ska ha frikyla.
Borrdjupet är supersvårt att välja, tillverkarna rekommenderar grunda hål och alla nätforum och grannar säger, lägg till 20-40 meter så är du säker! Svårt att veta hur mycket värme/vatten det finns i berget under huset. Just nu lutar det åt 160 meter, vilket borde ge oss ett aktivt borrdjup på 150 om man tror på statistiken. Nibe rekommenderar 120-145m aktivt hål för 8kW. 

UPPDATERING

Valet föll till slut på Vi Värmer Sverige. Säljaren därifrån var mycket kunnig och de kunde matcha konkurrenterna prismässigt. Borrdjup 170m, Nibe 1245-8 i garaget (Tips från SBB:s elektriker). Placeringen i garaget gör att vi inte behöver en tyst värmepump, men vi väljer iaf Nibe. Vattenrören mellan garage och hus är dock inte billiga, men vi har bara 2-3 meter att dra så det borde fungera. Skickade in ansökan om bergvärme idag, hoppas komunens godkännande kommer snart så vi inte står utan värme när de plockar bort gamla värmepannan

Borrningstillstånd

Då vart det klart från kommunens sida. 1 veckas handläggningstid då vi skickat med godkännande från berörda grannar (20 meter från centrum på borrhålet) och 1700 kr i avgift. Har skickat kopia till Vi Värmer Sverige så att de kan lägga beställningar till fabrik etc. De gör ingenting förren de har borrtillståndet och nu tar det 5-8 dagar innan de är redo att borra.

Borrning klar

Nu har de borrat och allt gick bra. De träffade på vatten efter 110 meter, vilket jag tyckte lät riktigt djupt ner, men det var helt i sin ordning. Vattennivån steg och ligger "mycket högt" i hålet enligt han som grävde in rören till garaget. Det tar nämligen några dagar innan vattennivån ställer in sig sig, och från den nivån räknas aktivt borrdjup. Kanske hade vi inte behövt borra så djupt, men det är bättre att ha för mycket än för lite energireserv!

Vi värmer Sverige var snälla nog att låta mig fylla på med sten i deras container då den inte blev full från borrningen. Det gick i 9 välfyllda skottkärror!

Räkna inte med att de är snälla mot din gräsmatta, rekommenderar att gräva ut fyrkanter med gräs där ledningen in ska gå. Sen kan de läggas tillbaka igen när de är klara.

Kallt i huset

På hösten har bergvärmeföretagen mycket att göra, dels kommer vintern och dels vill alla utnyttja årets rotavdrag. Vi har 5-6 veckors leveranstid vilket ställer till det en del då det måste timas in med när SBB är klara med rören. Då vi inte vet hur det är med berg under plattan, kan inte Waldemar lova något datum när de är färdiga med rördragningen. Under övergångsperioden från det gamla till det nya värmesystemet kommer vi inte kunna bo i huset, då vi har valt att inte köpa varmvattenberedare till varmvattnet och radiatorer. 10-15 tkr mot att bo någon annanstans ett par veckor.
Nu har vi insett att det måste vara plusgrader på övervåningen under tiden vi är utan värmepump. Ett hus mår inte bra av att vara så nedkylt, så vi får nog lov att lösa värmen på något sätt. Har tagit hem en 30 liters varmvattenberedare från landet, så det är en start iaf.

Så här i efterhand

Värmen löste vi med att ta hem el-element från landet. SBB fixade till slut det hela med varmvatten riktigt bra. Varmvatten fick vi först från den gamla pannan och när den skulle ut kopplades bergvärmepumpen som var installerad i garaget in. Vi behövde alltså aldrig vara utan värme eller varmvatten. 

Att bergvärmepumpen står i garaget var jättebra då den låter betydligt mer än 46 dB med alla shuntar, vattenrör mm. Dessutom tar den nog dubbelt så stor plats med alla rören. Jag kan även rekommendera att installera en effektvakt då bergvärmepumpen i extrema lägen kan dra 11 kW (2 kompressor + 9 elpatron), det spar pengar då huvudsäkringen kan vara lägre.

måndag 2 september 2013

Det regnar in!

Det regnade som bara den ute, så Emma och jag passade på att ta bort teleledningarna, som var dragna utanpå väggarna. När vi kom upp till vinden upptäckte vi, till vår förskräckelse, att det regnade in! Taket var ju det som skulle vara bra på huset... "Det håller många år till", "Det där är en gammal skada, den hände för länge sedan när ..." var det vi fick höra när vi köpte huset. Lita aldrig på någon! Läckan där uppe har pågått ett bra tag, det är min gissning iaf.
När regnet lugnat ner sig lite var jag uppe på taket och täppte till runt den genomförning som läckte med silikon. Det blev bättre, märkte jag vid nästa regnskur, men inte bra. Idag, när jag var på jobbet, sken solen och när jag kom hem passade jag på att täta lite bättre. Det får räcka tills jag tar mig iväg till Bauhaus och köper riktig takputs, tvivlar på att silikon klarar vintern. Passade även på att köpa en avfuktare och låna hem en värmefläkt, de båda går där uppe på vinden nu. Ska dock stänga av värmefläkten när jag går och lägger mig, litar inte riktigt på den ;-)
Så här ser det ut när jag rivit upp en bit av golvet för att vädra ut fukten.


Försäkringsbolaget

Jag har nu kontaktat mitt försäkringsbolag och de har skapat ett ärende. Får se hur det slutar, men det verkar iaf lite lovande... ett par dagar senare fick jag svar. Läckor i tak täcker inte försäkringen, suck!

Kan för övrigt upplysa om att den 20 liters luftavfuktare, Cotech, som jag köpte på Clas Ohlsson fungerar klockrent. Får tömma behållaren både morgon och kväll!

Röret tillhör avloppet

Nu när SBB har rivit väggarna i WCn nere syns det att det är avloppsröret som ansluter till röret som går upp till taket där det läckte! (Det vita röret till vänster kommer från badrummet på övre plan och ansluter sedan till röret i mitten på bilden som går från hustaket ner i plattan.


Nya takpannor från blocket

Det var riktigt dyrt att köpa gamla takpannor i byggvaruhus. När vi väl hittade en som sålde våra Zanda pannor tog de 10kr per panna + 1500 administration och fraktavgift! Lyckades hitta en kille i närheten som skänkte bort pannor av min modell mot avhämtning. Har sedan dess varit uppe och tätat taket med "byggtejp" vilket rekommenderades av Bygg-Ole. Fungerade bra och taket verkar hålla tätt.