torsdag 5 september 2013

Bergvärme

Bergvärmen ingick inte i källarentreprenaden med SBB. Efter att haft flera bergvärmepumpsfirmor här och tittat på huset har jag börjat få in lite offerter samt en god bild över vilka pumpar som är bra. För oss är det nog ljudnivå och varmvattenproduktion som är huvudkraven. Med låg ljudnivå får man även deras modernaste pumpar, så effektiviteten kommer på köpet.
Energimyndigheten har testat 8 olika bergvärmepumar och vi gillade verkligen Viessmann 343. Prestanda och ljudnivå var den bästa i testet.
Valet stod nu mellan NIBE 1245 8kW samt Viessmann 343 8kW. Tyvärr föll Viessmann bort pga att den tar så stor plats att installera. Lika bred som Nibe men 38 cm djupare! Dessutom kostar det ca 25000 att lägga till frikyla. Det blir en Nibe trotts att den är 5 dB högre. Men den tar mindre plats och kan producera mer varmvatten. Dessutom är den billigare om man ska ha frikyla.
Borrdjupet är supersvårt att välja, tillverkarna rekommenderar grunda hål och alla nätforum och grannar säger, lägg till 20-40 meter så är du säker! Svårt att veta hur mycket värme/vatten det finns i berget under huset. Just nu lutar det åt 160 meter, vilket borde ge oss ett aktivt borrdjup på 150 om man tror på statistiken. Nibe rekommenderar 120-145m aktivt hål för 8kW. 

UPPDATERING

Valet föll till slut på Vi Värmer Sverige. Säljaren därifrån var mycket kunnig och de kunde matcha konkurrenterna prismässigt. Borrdjup 170m, Nibe 1245-8 i garaget (Tips från SBB:s elektriker). Placeringen i garaget gör att vi inte behöver en tyst värmepump, men vi väljer iaf Nibe. Vattenrören mellan garage och hus är dock inte billiga, men vi har bara 2-3 meter att dra så det borde fungera. Skickade in ansökan om bergvärme idag, hoppas komunens godkännande kommer snart så vi inte står utan värme när de plockar bort gamla värmepannan

Borrningstillstånd

Då vart det klart från kommunens sida. 1 veckas handläggningstid då vi skickat med godkännande från berörda grannar (20 meter från centrum på borrhålet) och 1700 kr i avgift. Har skickat kopia till Vi Värmer Sverige så att de kan lägga beställningar till fabrik etc. De gör ingenting förren de har borrtillståndet och nu tar det 5-8 dagar innan de är redo att borra.

Borrning klar

Nu har de borrat och allt gick bra. De träffade på vatten efter 110 meter, vilket jag tyckte lät riktigt djupt ner, men det var helt i sin ordning. Vattennivån steg och ligger "mycket högt" i hålet enligt han som grävde in rören till garaget. Det tar nämligen några dagar innan vattennivån ställer in sig sig, och från den nivån räknas aktivt borrdjup. Kanske hade vi inte behövt borra så djupt, men det är bättre att ha för mycket än för lite energireserv!

Vi värmer Sverige var snälla nog att låta mig fylla på med sten i deras container då den inte blev full från borrningen. Det gick i 9 välfyllda skottkärror!

Räkna inte med att de är snälla mot din gräsmatta, rekommenderar att gräva ut fyrkanter med gräs där ledningen in ska gå. Sen kan de läggas tillbaka igen när de är klara.

Kallt i huset

På hösten har bergvärmeföretagen mycket att göra, dels kommer vintern och dels vill alla utnyttja årets rotavdrag. Vi har 5-6 veckors leveranstid vilket ställer till det en del då det måste timas in med när SBB är klara med rören. Då vi inte vet hur det är med berg under plattan, kan inte Waldemar lova något datum när de är färdiga med rördragningen. Under övergångsperioden från det gamla till det nya värmesystemet kommer vi inte kunna bo i huset, då vi har valt att inte köpa varmvattenberedare till varmvattnet och radiatorer. 10-15 tkr mot att bo någon annanstans ett par veckor.
Nu har vi insett att det måste vara plusgrader på övervåningen under tiden vi är utan värmepump. Ett hus mår inte bra av att vara så nedkylt, så vi får nog lov att lösa värmen på något sätt. Har tagit hem en 30 liters varmvattenberedare från landet, så det är en start iaf.

Så här i efterhand

Värmen löste vi med att ta hem el-element från landet. SBB fixade till slut det hela med varmvatten riktigt bra. Varmvatten fick vi först från den gamla pannan och när den skulle ut kopplades bergvärmepumpen som var installerad i garaget in. Vi behövde alltså aldrig vara utan värme eller varmvatten. 

Att bergvärmepumpen står i garaget var jättebra då den låter betydligt mer än 46 dB med alla shuntar, vattenrör mm. Dessutom tar den nog dubbelt så stor plats med alla rören. Jag kan även rekommendera att installera en effektvakt då bergvärmepumpen i extrema lägen kan dra 11 kW (2 kompressor + 9 elpatron), det spar pengar då huvudsäkringen kan vara lägre.

1 kommentar: